Grupper

Även fast det bara är en liten andel av spexet som exponeras för publiken under föreställningen, så består spexet i själva verket av cirka 70-80 spexare varje år! Som spexare är man med i någon av spexets olika grupper, som har en specifik uppgift i hela det stora maskineriet som är vår föreställning.

Vill veta mer om de olika grupperna, eller om du bara är nyfiken i allmänhet, så finns här information om alla grupper. Vill du sedan söka till någon av våra grupper så skriv vilken grupp du är intresserad av och skicka ansökan till: ansokan@karspexet.se!

 

Directionen

Directionen är vår styrelse som väljs fram av spexet varje år. Directionen består av fyra olika poster:

Vår Directeur, som är spexets ordförande med allt som det innebär.

Vår Producent, som är chef över alla produktionsgrupper och ser till att föreställningen har ett konkret konstnärligt mål.

Vår Ekonomichef, föreningens kassör tillika ansvarig för att inhandla och hälla upp punsch under föreställningens paus.

Vår Turnéchef, som planerar och organiserar turnéerna som spexet ger sig ut på under året.

Scengruppen 

Scengruppen består av Scengruppsledningen och av Skådis.

Scengruppsledningen kan variera i sammansättning, men de poster vi brukar se är:

Regisseur, konstnärlig ledare över Scengruppens arbete.

Regiassistent, Regisseurens första bollplank i scenkonstnärliga frågor.

Scengruppschef, logistikansvarig för Scengruppens rep med mera.

Sångchef, leder sångövningar med skådis och ser till att man väljer låtar och skriver arrangemang som utnyttjar skådisarnas sångförmåga maximalt.

Koreograf, ansvarar för danser och koreografier som framförs på scenen.

Skådis i sin tur inkluderar både A-skådis och B-skådis.

A-skådis är våra huvudroller och brukar traditionellt sett vara 5 eller 6 personer. Som skådis repar man flera kvällar i veckan under hela hösten. Man ska vara medveten om att det är mycket arbete som läggs ner om man är skådis vilket gör att parallella kvällsaktiviteter är svåra att kombinera, men också att det är en väldigt belönande upplevelse.

Vi har också B-skådisar som är mindre roller som kanske bara har en eller några scener i spexet. Dessa brukar internrekryteras i spexet bland de befintliga medlemmarna, och man kan alltså inte söka till Kårspexet endast som B-skådis.

Orkestern

Vi har en livs levande orkester som spelar vår musik! Det är helt otroligt!

Orkestern består av en storbandssättning med stråk, blås och komp och leds av en Orkesterchef och sist men sällan minst en Maestro. Orkestern brukar vara mellan 15-20 personer och repar tisdagar i Musikrummet på Nymble, KTH.

Oftast så tillhör även vår Musikproducent och vår Ljudtekniker Orkestern, även om de inte sitter i själva orkestern.

 

Tekniken

Tekniken bygger spexets dekor och tillhandahåller rekvisita. Tekniken träffas i regel mellan 2 till 3 tillfällen i veckan och bygger i Dekis (lokal på KTH Campus).

Andra poster som förekommer i Tekniken är bland andra Scenograf som bestämmer hur scenbilden ska se ut, Rekvisitören som ser till att Skådis alltid har koll på sin rekvisita, och Ljustekniker som skänker värme och ljus till scengolvet.

 

Kostym, Mask och Peruk

KMP är en förkortning för “Kostym, Mask och Peruk”, och det är tack vare dem som man kan särskilja skådisarna från vanliga människor. Som KMPissa (som vi kallar individerna internt i spexet) så får man oftast ansvar för en specifik skådis. Det är den skådisen som man syr kläder till under hösten, och som man sen sminkar under föreställningsomgångarna.

Manus

I Kårspexet skriver vi alltid vårt eget manus från grunden, och till detta behövs det en manusgrupp. Att skriva manus är svårt och tar tid, och manusgruppen är därför den grupp som tillsätts först av alla spexets grupper, för att hinna producera ett manus i tid till att alla andra ska börja arbeta.

PR

Ett spex är ingenting utan sin publik, och det är PR som jobbar för att publiken ska hitta spexet. PRs uppgifter är många och innefattar bland annat att synas på sociala medier, skylta med vår närvaro på KTH, designa tröjor/tygmärken för den aktuella produktionen, underhålla vår hemsida med mera. På teatern så har PR även den lyckosamma uppgiften att få ta emot publiken och slussa in dem i salongen!

QlubbMästeriet

QM är vårt egna klubbmästeri. Vi har ett gäng fester under året där QM fixar lokal, lagar mat, pyntar med roliga teman och ser till att vi hinner umgås med varandra under bekväma förhållanden som avkoppling mellan arbetet på teatern.

 

Revisorerna

Revisorerna består av två stycken revisorer och är den bästa gruppen